top of page
Поиск
  • Фото автораІнклюзивно-ресурсний центр Комунальна установа

КОУЧІНГ ДЛЯ САМОРОЗВИТКУ ДИТИНИ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ

Діти з особливими освітніми потребами завжди потребують допомоги у виборі чи поставленні мети. Такі діти можуть бути як гіперактивними, що не дає їм точно обрати, що вони мають робити, так і пасивними до всього, через що їм не хочеться нічого обирати у своєму житті чи ставити мету.

Як же допомогти дітям поставити ціль? У нагоді стануть технології коучинга. Чому саме коучинг? Тому що він охоплює всі аспекти життя людини і направлений спонукати мислити та розуміти, що саме їй потрібно.

Коучинг має багато технологій, які вже використовуються в усьому світі, але не всі вони можуть підійти для розвитку дитини, зокрема дітей із особливими освітніми потребами. У пріоритеті дві технології, які допоможуть у розвитку дитини з особливими потребами, а саме SMART та Колесо балансу.

SMART – відомий метод постановки цілі. Метод, запропонований Пітером Друкєром, названий за першими літерами англійських слів specific, measurable, achievable, relevant, time-bound.

S – specific – конкретна, значуща. Якщо ви ставите ціль, вона має бути зрозумілою і виражена чітко.

M – measurable – значима, мотивуюча. Результат виконання цілі має бути вимірюваним, причому вимірюваність має застосовуватися не тільки до фінального результату, але і до проміжного.

A – achievable – досяжна, узгоджена. Важливо не забувати про адекватність поставленої цілі і бути впевненим, що ця ціль досяжна, шляхом оцінки ресурсів і різних впливаючих факторів.

R – relevant – реальна. Цілі мають бути завжди актуальними і не йти в розріз із іншими цілями та пріоритетами.

T – time-based – на певний період. Період виконання цілі – ключова складова цілі постановки. Він може бути визначений конкретною датою чи періодом.

Дитина навчається ставити цілі, які зможе досягти за певний період часу та перевірити себе по цим цілям.

Як же сформулювати ціль за допомогою техніки SMART? Щоб досягти якоїсь цілі, важливо спочатку записати її.

1. Формулювання цілі за методом SMART - кращий спосіб сконцентруватися на вашому намірі. Тобто, ви вже автоматично налаштовані на необхідну «хвилю». Як результат, ви не тільки шукаєте спосіб, як досягти мети, а й «притягуєте» всі необхідні події.

2. Застосовуючи конкретизацію і спосіб вимірювання досягнення результату, ви творите краще розуміння того, що ви хочете насправді. Такий підхід допоможе виявити свої цілі і позбутися від нав'язаних.

3. Перевіряючи свою ціль на реалістичність, ви неодмінно усвідомите і зрозумієте зв'язок цієї мети з іншими вашими цілями, цілями близьких людей і т.д.

4. SMART-метод можна застосовувати також до порад від інших людей, до будь-яких рекомендацій, пропозицій і т.п.

5. Коли цілей багато, SMART допоможе відсіяти «погані» цілі і працювати тільки з «хорошими».

Як бачите цей метод направлений на те, щоб людина, а в нашому випадку дитина, змогла направити свої здібності в ту галузь, яка їй найкраще підходить. Дитина зможе ставити собі цілі на основі своїх здібностей та навичок і концентруватися на її виконанні.

Розглянувши метод SMART хотілося б запропонувати ще один цікавий метод, який можна буде використовувати і на заняттях і вдома. Вправа Колесо життєвого балансу.

Колесо життєвого балансу - дуже ефективне коучингова вправа, яка дає можливість зрозуміти:

1. З чого складається ваше життя.

2. Що для вас дійсно важливо.

3. Зміна, в якій області, спричинить кардинальні поліпшення у всьому вашому житті.

4. Які кроки ви можете зробити, щоб вже протягом найближчих 72 годин поліпшити своє життя.

Традиційно колесо життєвого балансу робиться на найближчі 6 місяців або рік. Дуже добре його робити напередодні Нового Року. Це дозволяє вибудувати свої плани на весь майбутній рік. Але колесо балансу можна використовувати й на уроці або і зовсім створити таке колесо на весь семестр, що поліпшить розуміння учнів, де саме вони і що їм потрібно вивчити.

Розглянемо кроки, які допоможуть створити власне Колесо балансу.

Крок 1

Роздрукуйте пусту форму «колеса», або намалюйте від руки. Звичайно використовуйте 8 секторів, проте ця кількість є умовною. Секторів може бути, як більше, так і менше. Для дитини така свобода необхідна, адже вона може активувати свою фантазію і доповнити колесо дуже цікавими секторами.

Крок 2

Дайте назву областям вашого життя. Існує кілька варіантів підходу до виконання цієї вправи, обирайте той, який вам ближчий. В якості секторів ви можете позначити такі сфери  життя: любов, родина, гроші, хобі, креативність  тощо. Або використайте свій варіант, той, який вам здається гармонійнішим.

Крок 3

Впишіть всередині сектора,  що для вас реалізація даного сектора на десять із десяти через 6 місяців або рік, або скільки ви обрали. Тобто ідеальний варіант. «Так, якби ваша творчість була реалізована на десять із десяти.»

Крок 4

Чесно відповідайте собі на питання: «А зараз, в дану хвилину, на скільки реалізований цей сектор у моєму житті?»

Крок 5

З’єднайте всі точки реалізації кожного сектора.

Крок 6

Подивіться уважно і знайдіть той сектор, зміни в якому відразу ж спричинять за собою зміни на краще в усіх секторах. Векторний сектор вашого життя.

Крок 7

Проведіть перевірку. Подивіться конкретно, як зміни в цьому секторі вплинуть на кожен із ваших секторів. Уточнюємо правильність обраного сектора.

Крок 8

Коли обраний провідний сектор, зміни в якому приведуть до зростання інших сфер нашого життя, то стане зрозуміло, що зараз можна прикласти зусилля в одному напрямку, не розпорошуючись відразу на все. І це дасть значний ефект.

Крок 9

Вітаю вас! Ви виконали дуже важливу частину роботи. Побачили своє життя. Проаналізували його. Знайшли те, що для вас зараз найбільш важливо і зрозуміло, як зміни в цій сфері змінять ваше життя цілком і кожну його частину.

Ми розібрали з вами дві методики, як ви можете бачити кожна з них спонукає дитину і не тільки її направляти свою енергію туди, де від неї буде кращий ефект. Діти з особливими освітніми потребами це потребують більше, адже направити енергію такоїї дитини туди, де від неї буде користь дуже важко. Я вважаю, що ці методики якнайкраще підходять для розвитку дітей, адже ми активуємо учнів ставити собі цілі, які вони зможуть виконати і спонукаємо на мислення, як можна покращити себе і чого не вистачає.

Список літератури

1. Колесо життєвого балансу. – Дибова І. [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://dybova.ru/koleco/

2. Цілі по SMART: детальний огляд. [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://powerbranding.ru/marketing-strategy/smart-celi/

3. SMART-цілі на прикладах: як їх правильно ставити і досягати. [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.gd.ru/articles/8650-smart-tseli


30 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page